Tekst: Samira Bourhaleb

Ken jij een fabeltje over voeding? Waarschijnlijk denk ook jij dat je van banaan eten dik wordt. Dit is een van de vele dieetfabels die de ronde doen. Lees gauw verder voor meer feiten en fabels!

Ik hoor zelf vaak dieetfabels, die zo goed ingeburgerd zijn, dat het even tijd kost om in te zien dat het geen feit is, maar een fabel. De voedingswereld is dynamiek en de inzichten over voeding veranderen met de tijd. Vooral als het gaat om afvallen bestaan er oneindig veel fabels. Zelfs bij mensen met diabetes leven nog veel fabels over voeding. Ik kan ze hier helaas niet allemaal opsommen, maar zal er een paar noemen die misschien herkenning oproepen.

Hoeveelheid koolhydraten per stuk:

Banaan 20 g

Appel 15 g

“Van banaan eten word je dik”

Je wordt niet dik van banaan eten. Je wordt dik van een overmaat aan energie-inname in verhouding tot energieverbruik. Nu zul je misschien zeggen: maar in bananen zitten toch veel suikers? Dat klopt, vergeleken met een appel bevat een banaan net iets meer koolhydraten, maar het verschil is niet groot. Pas als je veel bananen op een dag zou eten, wordt het een feit dat je er dik van wordt. Eén banaan per dag is prima.

“Citroen breekt vet af in het lichaam”

Handig dat je citroen bij het afwassen kunt gebruiken om vuil of vet van een bord te halen. En wat jammer dat het lichaam daar niet op eenzelfde manier gebruik van maakt! Want citroen breekt het vet in het lichaam niet af. Vet opslaan gaat heel snel en makkelijk, maar vet afbreken gebeurt niet zo vlotjes. Daar heb je toch echt voldoende beweging en een gezonde voeding met minder vet voor nodig.

“Van olijfolie mag je onbeperkt eten”

Welke Marokkaan heeft geen olijfolie (uit Marokko) in huis? Ik krijg jaarlijks verse olijfolie van mijn lieve opa en ook tijdens een bezoek aan mijn tante krijg ik altijd een flesje olijfolie mee, omdat er volgens haar geen lekkere olijfolie in Nederland te koop is.

Lekker, natuurlijk en gezond, daar zijn we het allemaal over eens. Olijfolie is rijk aan gezonde vetzuren en aan vitamine E. Het staat zelfs in de koran genoemd: … en de profeet Mohamed (vzmh) heeft ook geadviseerd om olijfolie te eten: “Eet olijfolie en smeer jezelf ermee in.” [at-Tirmidhi].

Olijfolie bestaat voor honderd procent uit vet en zoals bij alles geldt ook hier: overdaad schaadt. We hebben vet nodig, maar heel veel onbeperkt vet heeft het lichaam niet nodig. Te veel vet levert (veel) energie op en kan gewichtstoename tot gevolg hebben, wanneer er geen extra lichaamsbeweging plaatsvindt om het extra aan vet te verbranden. Dus olijfolie is heel gezond, lekker en onmisbaar in een verantwoord voedingspatroon, maar wel met mate.

Tot zo ver een aantal fabeltjes. Ik ga verder met het verzamelen van dieetfabels en sluit af met een mooi citaat van Hippocrates:

“Laat voeding ons medicijn zijn”

Heb jij vragen over voeding en eetgewoonten, stuur deze dan naar info@dietistsamira.nl