Site pictogram Dietistsamira

Van verbod naar genot tijdens Ramadan

(dit artikel is eerder gepubliceerd in het Tijdschrift Mzine)

Ramadan kan worden gezien als een soort stage van één maand waarbij je verschillende eigenschappen of vaardigheden verbetert of eigen maakt. Zowel op geestelijk, fysiek, psychologisch als sociaal gebied levert vasten voordelen op. Eén van de voordelen van vasten is dat er schadelijke stoffen worden verwijderd uit het lichaam, overtollig vocht en vet raakt het lichaam tijdens het vasten kwijt. Ook kan het rust geven aan het hart en zenuwstelsel en de bloedsomloop stimuleren. Mensen met allergieën kunnen minder last hebben van hun allergie of zich beter voelen. Daarnaast leer je discipline in je leven te brengen.

Wat betreft voeding is discipline heel belangrijk, je hebt het nodig om jezelf te beheersen bepaalde voedingsmiddelen tot je te nemen of juist te laten staan. Tijdens ramadan heb je geen speciale dieet nodig. De beste voeding is gezonde voeding en niet te vergeten de adviezen van de profeet over eetgewoonten tijdens ramadan.

Regelmaat

De vastenmaand gaat richting de zomer en dat betekent lange dagen. Wat je normaal verdeelt over de hele dag at en dronk, moet je nu in korte tijd naar binnen zien te krijgen. Het lijkt onmogelijk om dit tijdens de Ramadan 3 maaltijden te realiseren, maar als je suhur (ochtend) als eerste maaltijd ziet, iftar als tweede maaltijd en in de loop van de avond een derde maaltijd, dan heb je drie hoofdmaaltijden bereikt. Dit is heel belangrijk om zowel overmaat als een tekort aan voedsel te voorkomen.

Ramadan, waar let je op?

De hoeveelheid voedsel die geconsumeerd wordt.

Tenslotte: voeding staat centraal tijdens de ramadan. Een verbod op voeding overdag kan juist leiden tot het op een gezonde manier genieten tijdens de iftar en daarna.

Een gezegende Ramadan toegewenst.

Samira Bourhaleb – Toub

 

Mobiele versie afsluiten