Vol spanning wachtte mijn man en ik gisteren thuis het nieuws af, dit keer ging het over de bekendmaking van de eerste dag van de maand Ramadan. Omstreeks kwart voor 7 ‘s avonds las ik op internet dat vandaag 20 juli de eerste Ramadandag in Nederland, Europa en sommige Arabische landen is. Met uitzondering van Marokko, die heeft morgen de eerste Ramadandag.

Normaal is het moeilijk om in de loop van de nacht te eten, maar de knop in mijn hersenen heb ik omgedraaid en de wekker om 2:55 uur gezet. En inderdaad ben ik ook keurig wakker geworden, want de intentie om wakker te worden was heel groot.

 

Waarom stond ik op?

Tijdens het vasten mag je niet eten tussen zonsopgang en zonsondergang. De laatste maaltijd die er genuttigd dient te worden is net voor zonsopgang en dat wordt ‘s7or’ / suhoor genoemd. Er zijn landen waarbij er op dit tijdstip nog warm gegeten worden, maar ik ben van jongs af aan gewend een lichte maaltijd te nemen met suhoor. Vanochtend heb ik: 2 sneden brood met halvarine, een paar kleine druppels olijfolie, klein glas halfvolle melk, 1 dadels, 1 banaan en water gedronken. Om 3:20 uur was ik klaar en ging me klaarmaken om het gebed te verrichten.

Vanochtend had ik vroeg een cliënt-afspraak in Tongelre (Eindhoven) en kon mij goed concentreren in het gesprek. ‘s morgens ben ik ook het meest actief tijdens Ramadan. Hoe de rest van de dag zal verlopen, is een verrassing … 😉