Interview voor website RAMADANRECEPTEN #Ramadan #gezondheid #voeding

Gepost door by

GEZONDHEIDSTIPS VOOR TIJDENS DE RAMADAN
Publicatie: 03 MEI 2018

SAMIRA & JAMILA AAN HET WOORD…
“Naast dat het vasten vele gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, biedt het ook de mogelijkheid om bewuster te eten. Vooral met het warme weer wat verwacht wordt deze zomer. Waar de ene zich voorbereidt op de spirituele kant van de ramadan, is de andere bezig met ‘Wat voor hapjes kan ik maken tijdens de ramadan?’. Laten wij zeggen: less is more!

Net als voorgaande jaren heeft de ramadan ook dit jaar te maken met lange vastentijden en korte eetmomenten. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan een gezond eetpatroon. Tijdens deze maand verandert iemand zijn eet- en leefpatroon. Het is dan ook essentieel om tussen zonsondergang en zonsopgang gebalanceerd te eten en te drinken. Probeer in die tussentijd genoeg water te drinken om uitdroging te voorkomen. Op deze manier kun je de volgende dag ook beter doorkomen.

Het warme weer kan ervoor zorgen dat gerechten te zwaar op de maag vallen. Of dat er geen inspiratie meer is, terwijl je natuurlijk wel alle kanten op kan tijdens de ramadan. Tijdens het vasten treden er allerlei processen in het lichaam. Normaal gesproken is glucose de brandstof van je lichaam wat opgeslagen wordt in de lever. Na 8 uur vasten is die glucose echter op en schakelt het lichaam over op het verbranden van vet, waarna ook de spieren aan de beurt komen.”

Suhoor – Helaas staan veel mensen niet op met suhoor om te bidden en/of te eten. Zonde! Naast dat dit veel hasanaat (beloning voor goede daden) oplevert, is het ook een belangrijk eetmoment. Zie dit als een eerste hoofdmaaltijd van de dag en vergelijk dit met een ontbijt. Vind je het lastig om met suhoor iets binnen te krijgen? Maak dan zelf smoothies met bijvoorbeeld dadels, melk en verschillende fruitsoorten. Je kan er ook voor kiezen om lijnzaad toe te voegen zodat je extra vezels binnen krijgt. Let wel: lijnzaad heeft een laxerende werking.

Koolhydraten – Tijdens het vasten kun je beter kiezen voor complexe koolhydraten. Deze verteren namelijk langzamer dan eenvoudige koolhydraten en geven daarnaast meer energie. Complexe koolhydraten kun je vinden in verschillende soorten granen, zaden, bonen, linzen en zilvervliesrijst. Ook vezelrijke producten zijn een aanrader voor de ramadan. Denk aan volkorenbrood, groene bonen, vijgen, pruimen, dadels en fruit. Deze producten geven een verzadigd gevoel waardoor je dus langer vol zit.

Tip: Zorg ervoor dat je niet te veel koolhydraatrijke maaltijden eet, deze worden uiteindelijk omgezet in suikers. Dit zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel waardoor je slechts voor een korte tijd energie hebt. Zodra die energie is uitgewerkt, wordt je moe en lusteloos.

Vetten – Producten die je het beste kunt vermijden zijn gefrituurde producten. Deze bevatten namelijk een hoge hoeveelheid aan vet. We weten allemaal dat de verleiding groot is om ‘makkelijk’ te frituren voor de iftar, maar deze vette snack vindt het lichaam moeilijk om te verteren. Hier kun je buikkrampen en andere lichamelijke klachten van krijgen. Mocht je toch overwegen om te frituren, denk er dan over na om het in de oven te bereiden.

Drinkvocht – Bij warm weer is het verleidelijk om eerst te beginnen met een glas koud water. Voor de maag is dit helemaal niet fijn. Wees lief voor je maag en gebruik lauwwarm water. Probeer niet in één keer te veel te drinken, dit kan voor een vollere gevoel in de maag zorgen wat soms als onprettig kan worden ervaren. Het kan ook leiden tot weinig eetlust, waardoor er minder van andere belangrijke producten gegeten kan worden. Verdeel dus het aantal glazen water over de eetmomenten.

Groenten – In de praktijk komen wij heel vaak tegen dat er tussen iftar en suhoor weinig groenten gegeten wordt. Eigenlijk noemen wij dit ‘groenten-armoede’. Maak juist volop gebruik van groenten door bijvoorbeeld standaard een salade bij de iftar te serveren of de traditionele soepen te vervangen door een rijkgevulde groentesoep. Het wordt ook aanbevolen om groenten te verwerken in warme gerechten. Naast dat ze boordevol vitaminen en mineralen zitten, bevatten ze ook voedingsvezels die voor een goede stoelgang kunnen zorgen.

Zout – Wees zuinig hiermee. Wanneer er tijdens de iftar (of later op de avond) gerechten of producten worden gegeten waar veel zout in zit, kan dit tijdens warme dagen voor een extra dorstgevoel zorgen. Een hele dag met zo’n dorstgevoel rondlopen is natuurlijk niet zo fijn.

Blijf vooral in beweging – Voldoende lichaamsbeweging geeft juist meer energie aan het lichaam.

Wij wensen je een zeer gezonde Ramadan toe en Ramadan mubarak kareem.
Samira Bourhaleb-Toub
Jamila Saidi

Bron: https://www.ramadanrecepten.nl/hoe-kom-je-gezond-de-ramadan-door/

Categorieën: Internet, Uncategorized

Dietist Samira geeft interview = Algemeen Dagblad

Gepost door by

Aiko van Hooijdonk (Algemeen Dagblad)21-05-18, 12:00 Laatste update: 22-05-18, 09:27

Dit zijn de risico’s van de ramadan
Deze week is de ramadan weer begonnen. Moslims wereldwijd onthouden zich de komende weken tussen zonsopkomst en zonsondergang van eten en drinken. Dit jaar valt de ramadan net niet in de zomer, maar toch is er oplettendheid geboden.

Doordat je overdag niet eet en drinkt en ook je slaappatroon verandert, kunnen tijdens de eerste twee tot drie dagen van de ramadan klachten ontstaan zoals moeheid, hoofdpijn, misselijkheid, maagklachten en uitdroging. Het Voedingscentrum raadt daarom ook aan om tussen zonsondergang en zonsopkomst voldoende te drinken en te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen.

Veel mensen overcompenseren ‘s nachts omdat ze overdag niet hebben gegeten. Hierdoor komen veel moslims juist aan tijdens de periode van vasten. Volgens Samira Bourhaleb-Toub, diëtist en voedingsdeskundige, is dit niet nodig. ,,Het is raadzaam om voldoende fruit, ongeraffineerde koolhydraten groenten en eiwitten tot je te nemen en juist minder ‘lekkere’ zoete lekkernijen. Daarnaast moet je er op letten dat er zo weinig mogelijk wordt gefrituurd en in plaats daarvan te kiezen voor magere bereidingswijzen zoals eten in de oven bereiden, wokken, grillen, koken of stomen.”

Collega diëtiste Mariam Aaras van het Voorlichtingsbureau Halalvoeding vult aan: ,,Het is het beste om het vasten te breken met een dadel en wat water. Vocht is enorm belangrijk. Daarom is het verstandig om maaltijdsoepen te nemen in plaats van uitgebreid te eten. Later kun je gezonde hapjes nemen, zoals een koude maaltijdsalade als het warm weer is. In de ochtend is brinta of havermout erg voedzaam en de vezels zorgen voor een langer vol gevoel overdag.”

Wie te weinig beweegt, kan aankomen tijdens de ramadan. Juist door voldoende te bewegen krijgt je lichaam energie en dit zorgt ervoor dat de stofwisseling niet op een laag pitje gaat werken. Denk hierbij aan een halfuur per dag wandelen of je actieve bezigheden (blijven) doen.

De ramadan kan een enorme belasting voor het lichaam en de geest zijn. Daarom is het van belang om goed naar het lichaam te luisteren en bewust te worden van wat je eet. ,,Denk hierbij aan niet te uitgebreid koken, goed kauwen, rustig eten en het eten verdelen in kleine porties”, aldus Bourhaleb-Toub. ,,Met niet uitgebreid koken, bedoel ik met name dat Ramadan juist een maand is van geen eten verspillen en dankbaarheid uiten voor hetgeen er op de eettafel ligt.”

Bron: https://www.ad.nl/koken-en-eten/dit-zijn-de-risico-s-van-de-ramadan~a2b079db/

Feiten en fabels in voedingsland

Gepost door by

Tekst: Samira Bourhaleb

Ken jij een fabeltje over voeding? Waarschijnlijk denk ook jij dat je van banaan eten dik wordt. Dit is een van de vele dieetfabels die de ronde doen. Lees gauw verder voor meer feiten en fabels!

Ik hoor zelf vaak dieetfabels, die zo goed ingeburgerd zijn, dat het even tijd kost om in te zien dat het geen feit is, maar een fabel. De voedingswereld is dynamiek en de inzichten over voeding veranderen met de tijd. Vooral als het gaat om afvallen bestaan er oneindig veel fabels. Zelfs bij mensen met diabetes leven nog veel fabels over voeding. Ik kan ze hier helaas niet allemaal opsommen, maar zal er een paar noemen die misschien herkenning oproepen.

Hoeveelheid koolhydraten per stuk:

Banaan 20 g

Appel 15 g

“Van banaan eten word je dik”

Je wordt niet dik van banaan eten. Je wordt dik van een overmaat aan energie-inname in verhouding tot energieverbruik. Nu zul je misschien zeggen: maar in bananen zitten toch veel suikers? Dat klopt, vergeleken met een appel bevat een banaan net iets meer koolhydraten, maar het verschil is niet groot. Pas als je veel bananen op een dag zou eten, wordt het een feit dat je er dik van wordt. Eén banaan per dag is prima.

“Citroen breekt vet af in het lichaam”

Handig dat je citroen bij het afwassen kunt gebruiken om vuil of vet van een bord te halen. En wat jammer dat het lichaam daar niet op eenzelfde manier gebruik van maakt! Want citroen breekt het vet in het lichaam niet af. Vet opslaan gaat heel snel en makkelijk, maar vet afbreken gebeurt niet zo vlotjes. Daar heb je toch echt voldoende beweging en een gezonde voeding met minder vet voor nodig.

“Van olijfolie mag je onbeperkt eten”

Welke Marokkaan heeft geen olijfolie (uit Marokko) in huis? Ik krijg jaarlijks verse olijfolie van mijn lieve opa en ook tijdens een bezoek aan mijn tante krijg ik altijd een flesje olijfolie mee, omdat er volgens haar geen lekkere olijfolie in Nederland te koop is.

Lekker, natuurlijk en gezond, daar zijn we het allemaal over eens. Olijfolie is rijk aan gezonde vetzuren en aan vitamine E. Het staat zelfs in de koran genoemd: … en de profeet Mohamed (vzmh) heeft ook geadviseerd om olijfolie te eten: “Eet olijfolie en smeer jezelf ermee in.” [at-Tirmidhi].

Olijfolie bestaat voor honderd procent uit vet en zoals bij alles geldt ook hier: overdaad schaadt. We hebben vet nodig, maar heel veel onbeperkt vet heeft het lichaam niet nodig. Te veel vet levert (veel) energie op en kan gewichtstoename tot gevolg hebben, wanneer er geen extra lichaamsbeweging plaatsvindt om het extra aan vet te verbranden. Dus olijfolie is heel gezond, lekker en onmisbaar in een verantwoord voedingspatroon, maar wel met mate.

Tot zo ver een aantal fabeltjes. Ik ga verder met het verzamelen van dieetfabels en sluit af met een mooi citaat van Hippocrates:

“Laat voeding ons medicijn zijn”

Heb jij vragen over voeding en eetgewoonten, stuur deze dan naar info@dietistsamira.nl

Categorieën: Internet, Wist je dat...?

Weet wat je eet

Gepost door by

Tekst: Samira Bourhaleb -Toub

Momenteel kun je geen krant of website openen of er iets is over voeding, diëten, overgewicht, of allergieën te lezen. Heb jij je ooit afgevraagd wat voeding voor je betekent? Eet jij alleen omdat het moet? Of omdat het eten in gezelschap van anderen een sociale functie heeft?Er zijn genoeg mensen die eten zonder er bij stil te staan wat voor hen betekent. Voor de een is voeding de normaalste zaak van de wereld voor de ander een probleem geworden, vooral lichamelijk.

Voeding is noodzakelijk:

 • … omdat je voldoende energie nodig hebt om de dag goed door te komen. Heel veel klachten, zoals duizeligheid, moeheid, enhoofdpijn kunnen ontstaan omdat het lichaam niet voldoende energie binnen krijgt. Je lichaam heeft voor onder andere de werking van de hersenen, het hart, de ademhaling en de spijsvertering en ook nog eens voor de activiteiten die je dagelijks doet, zoals lopen, sporten, enzovoorts. Om dat allemaal op gang te houden, heb je voldoende bagage nodig. Ik heb het dan over de drie brandstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten.
 • … omdat bouwstoffen zoals eiwitten, water en bepaalde mineralen essentieel zijn voor een goede gezondheid. Denk hierbij aan de opbouw van het lichaam tijdens de groei. Het lichaam moet bovendien steeds nieuwe cellen of weefsels aanmaken.
 • … omdat het lichaam zich moet beschermen tegen ziekten. Zie het als een huis dat een goede fundering nodig heeft, wil het goed bestand zijn tegen welke windstoten dan ook. Vitaminen, mineralen en water zijn beschermende stoffen. Vooral hart- en vaatziekten en kanker zijn ziekten waarbij op het moment veel onderzoek gedaan wordt naar de invloed van voeding als beschermende factor. Met name wordt er gekeken naar vitamine A, C en E. Zij fungeren als antioxidanten.

Overdaad schaadt

Voor alles geldt: niet te veel, maar ook niet te weinig. Neem als voorbeeld vitaminen: een tekort aan vitaminen kan veel gezondheidsklachten geven, zoals sufheid, haaruitval, lage weerstand, droge huid, blindheid, tandvleesbloedingen, et cetera. Maar te veel van bepaalde vitaminen levert evenmin altijd voordeel op voor de gezondheid. Zo is bekend dat extra vitamine C niet altijd gepaard gaat met minder verkoudheid en te veel vitamine A kan oogschade als gevolg hebben. Zeker voor zwangere vrouwen is te veel vitamine A niet gewenst. Zeker ook voor deVoor vetten en koolhydraten geldt dat zowel tekort als overdaad niet gewenst zijn. Vet lijkt voor veel mensen taboe, maar vet hebben we ook nodig. Alleen is de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft kleiner dan bijvoorbeeld bij koolhydraten.

Koolhydraten zijn onze brandstof, vergelijkbaar met benzine/diesel voor een auto. Met name onze hersenen kunnen niet zonder koolhydraten.

Eiwitten worden in eerste instantie liever niet gebruikt als brandstof, omdat ze ook een opbouwende functie hebben.

Eten is gezellig

Naast de biologische functie van voeding is er een psychologische en sociale functie. Dat we eten heeft niet alleen te maken met onze gezondheid, maar ook met het culturele erfgoed waaraan we onze identiteit ontlenen.

Dat iemand iets eet of drinkt, heeft bovendien vaak te maken met hoe die persoon zich op dat moment voelt. Zo heb je mensen die meer gaan eten of juist helemaal niet, wanneer zij niet lekker in hun vel zitten. Niet alleen een slechte stemming kan invloed hebben op je eetgedrag, ook een goede stemming.

 

Categorieën: Internet

Interview radioprogramma DichtbijNederland

Gepost door by

Klik hier

Onderwerp: Steeds meer kinderen te zwaar in Amsterdam

Categorieën: In de pers, Media, Radio

Diëtist Samira in Helmond! Mediq apotheek ‘t Heelhuis

Gepost door by

Heeft uw kind of uzelf dieetadvies nodig?

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Tegenwoordig is er veel informatie te vinden over voeding. Door de vele informatie over gezonde voeding weet u niet meer wat de juiste informatie is. Ik geef u graag de juiste informatie over gezonde voeding, diëten in relatie tot (uw) gezondheid. Kortom ‘Samen naar een gezonde leefstijl’

Voorbeelden van onderwerpen die samen met u besproken kunnen worden:

 • Wat is een gezond ontbijt?
 • Wat kan ik mijn kind het beste meegeven voor de kleine pauze?
 • En wat moet er in de lunchbox voor gezonde producten?
 • Mijn kind lust geen melk en nu?
 • Wat is een gezond gewicht voor mijn kind?
 • Wanneer is mijn kind (te) dik?
 • Wanneer is mijn kind (te) mager?
 • En nog meer..

Ook voor uzelf kunt u bij mij terecht. Bijvoorbeeld als het gaat om dieetadvies bij:

 • Overgewicht
 • Ondergewicht
 • Diabetes mellitus
 • Hoge bloeddruk
 • Hoge cholesterolgehalte
 • Lage ijzergehalte
 • lage vitamine D
 • Maagklachten
 • Darmklachten

Vergoeding

De vergoeding voor de diëtist is in 2013 gewijzigd. Dieetadvisering zit weer in het basispakket en daarnaast mogelijk ook in uw aanvullende zorgverzekeringspakket. Hier heeft wel u wel een verwijsbrief voor nodig van uw huisarts of de jeugdarts.

 

Waar?

Mediq apotheek ‘t Heelhuis

Ameidepark 21

5701 ZZ Helmond

Op maandag aanwezig

www.dietistsamira.nl

Tel. 06- 33 79 09 50

 
Categorieën: Internet, Wist je dat...?

Diëtist Samira in Helmond! Mediq apotheek Helmond-West

Gepost door by

Heeft uw kind of uzelf dieetadvies nodig?

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Tegenwoordig is er veel informatie te vinden over voeding. Door de vele informatie over gezonde voeding weet u niet meer wat de juiste informatie is. Ik geef u graag de juiste informatie over gezonde voeding, diëten in relatie tot (uw) gezondheid. Kortom ‘Samen naar een gezonde leefstijl’

Voorbeelden van onderwerpen die samen met u besproken kunnen worden:

 • Wat is een gezond ontbijt?
 • Wat kan ik mijn kind het beste meegeven voor de kleine pauze?
 • En wat moet er in de lunchbox voor gezonde producten?
 • Mijn kind lust geen melk en nu?
 • Wat is een gezond gewicht voor mijn kind?
 • Wanneer is mijn kind (te) dik?
 • Wanneer is mijn kind (te) mager?
 • En nog meer..

Ook voor uzelf kunt u bij mij terecht. Bijvoorbeeld als het gaat om dieetadvies bij:

 • Overgewicht
 • Ondergewicht
 • Diabetes mellitus
 • Hoge bloeddruk
 • Hoge cholesterolgehalte
 • Lage ijzergehalte
 • lage vitamine D
 • Maagklachten
 • Darmklachten

Vergoeding

De vergoeding voor de diëtist is in 2013 gewijzigd. Dieetadvisering zit weer in het basispakket en daarnaast mogelijk ook in uw aanvullende zorgverzekeringspakket. Hier heeft wel u wel een verwijsbrief voor nodig van uw huisarts of de jeugdarts.

 

Waar?

Mediq apotheek Helmond-West

Mierloseweg 31

5707 AB Helmond

Op donderdag aanwezig

www.dietistsamira.nl

Tel. 06- 33 79 09 50

 
Categorieën: Internet, Wist je dat...?

Dietist Samira aan het woord: Ramadan Journaal 2012 (TV)

Gepost door by

Op 4 en 11 augustus 2012 was ik te gast bij het tv-programma Ramadan Journaal.

Bekijk hier de aflevering van 4 augustus en 11 augustus

Categorieën: Tv

Post-Ramadan dieet

Gepost door by

Ramadan is voorbij.. Suikerfeest ook! Ramadan 2012 heeft op 20 juli zijn deuren voor ons geopend, waar we overdag niets aten en dronken en op 18 juli zijn deze deuren dicht gegaan om 19 juli het Suikerfeest in te luiden. De benaming Suikerfeest vind ik persoonlijk niet goed vertaald vanuit het Arabisch. Ja, klopt dat er veel zoetigheid op tafel zit, maar letterlijk vertaald betekent het ‘ontvastingsfeest’. Het feest waarin moslims worden beloond na een maand vol bezinning.

 

Het is echt bijzonder om te zien dat de maag zoveel kan verwerken op zo’n dag als Suikerfeest, maar bij de eerste Ramadandag kost het lichaam moeite om niet te eten. Is ons lichaam er om veel te eten?

Tijdens de Ramadan vallen veel mensen af en helaas komen ook veel mensen aan. De islam stimuleert juist een gezond leefstijl en om na de Ramadan de draad weer op te pakken, valt voor veel mensen niet echt mee. Daarom een aantal tips na de Ramadan en Suikerfeest gezond het jaar door te komen.

 

 • Heb je veel koekjes over? Verdeel ze aan familie, vrienden, buren of collega’s. Meer kans dat je zelf weinig overhoudt zodat je er vanaf gaat snoepen. Een beetje het principe ‘uit het oog, uit het hart’ 😉
 • Let op met het het drinken van veel sapjes. Het is warm en voldoende drinkvocht is erg belangrijk! maar teveel suikerhoudende dranken kan wel je gewicht beïnvloeden. Dit heeft ook betrekking op (munt)thee, waar veel suiker ingaat Water blijft op nummer één als beste dorstlesser.
 • Heb je na de Ramadan weinig trek overdag, probeer toch regelmaat in de voeding op te pakken en kleine maaltijden verspreid over de dag te nemen.
 • Begin met een gezond ontbijt, sla de lunch niet over en kies voor warme maaltijd rijk aan groenten.
 • Kom weer in beweging! heb je het sporten even links geparkeerd? trek je sportschoenen aan en ga sporten. Met sporten bedoel ik niet alleen maar de sportschool, maar ook een stevig wandeling en zwemmen etc zijn gezonde vormen van lichaamsbeweging. Ik ga vanavond mijn wandeling samen met Anja, Marianne en Diane weer oppakken en jij?

Liefs, 

Samira Bourhaleb-Toub 

Categorieën: Internet, Nieuws!

Peter vast mee..

Gepost door by

Van Peter Verbeek heb ik toestemming gekregen om zijn ervaring met het vasten te delen, ik hoop dat jullie er net zoveel leesplezier aan zullen beleven als ik.

 

“Mijn ramadan”

De titel doet meer vermoeden dan het daadwerkelijk voorstelt, want ik heb maar 1 dagje meegedaan. Het ging me dan ook niet om de ‘prestatie’. Maar om te weten wat ramadan inhoudt en hoe moslims dit beleven en wat het voor hen betekent.  Via Twitter had ik hiervoor de kans gekregen in de persoon van @senoltamirdamaz.. Hieronder mijn ervaringen.

Vier uur de wekker. Pfff;  ben gewend vroeg op te staan voor ochtendmeditatie, maar dit is wel heel vroeg. En ik moet eten en drinken binnen zien te krijgen want vanaf 4.40 uur gaat ‘het slot’ erop tot 21.16 uur. Tegen heug en meug weet ik toch wat lekkere dingen naar binnen te mikken en ik drink maar liefst 1,5 liter water in een half uur. Om kwart voor vijf haalt Senol me op voor het ochtend gebed. Ik heb aangegeven deze dag ‘volledig’ mee te willen maken en dus ook het ochtend- en het avondgebed. De overige gebeden doe ik thuis in de vorm van meditatie.

Het is al behoorlijk druk als we bij de moskee aankomen. Senol helpt me bij het rituele wassen wat aan het gebed vooraf dient te gaan. Ondanks dat ik me niet graag iets voor laat schrijven (ik heb ook mijn geheel eigen manier van mediteren ontwikkeld) is het eigenlijk best een prettige handeling voor je gaat bidden/mediteren. Het helpt je om je aandacht te richten op wat je gaat doen.

Het valt me op hoeveel jongeren er zijn in de moskee. Achteraf krijg ik te horen dat dit de verdienste is van de huidige Imam die vanavond zijn afscheid viert. Ik onderga het gebed en doe zo goed als ik kan mee. Na het gebed is het de bedoeling dat je je medemensen een hand geeft en ze het allerbeste wenst. Iets wat me wel aanspreekt. Ook ik krijg diverse handen en ook de Imam komt me even persoonlijk welkom heten. Tevens ontvang ik 4 uitnodigingen (!) om ’s avonds, na zonsondergang, mee de maaltijd te komen gebruiken. Ik laat Senol kiezen en we besluiten het afscheid van de populaire Imam bij te wonen. Na 5,5, jaar is er een einde gekomen aan zijn ambtstermijn  en de jongeren van de moskee hebben voor hem een feest georganiseerd.

Thuis gekomen, heb ik ervoor gekozen om deze dag in relatieve stilte door te brengen. Geen TV e.d. maar meditatie en wat lezen. Grappig is dat ik vandaag in de moskee en in een christelijk kapel ben geweest en dat ik thuis een boeddhistische meditatie heb gedaan. Hoezo moet je perse voor het één kiezen?

Het niet eten en drinken gaat me vrij gemakkelijk af, maar ik doe dan ook maar 1 dag mee. Dertig dagen vasten en ook gewoon je werk blijven doen, lijkt me best een behoorlijke opoffering. Wat me bij mezelf opvalt is hoe vaak ik een prikkel krijg om wat te eten en drinken. Met name de prikkel koffie steekt vrij vaak de kop op. Net als ik met zwaar sporten mijn gedachten redelijk goed in het heden kan houden, lukt dat me nu ook. Niet aftellen naar 21.16 uur, maar me gewoon bezig houden met hier&nu. Voordat ik het weet is het dan ook avond en staat Senol al weer voor de deur. We gaan naar een grote feestzaal in Woensel waar het afscheid van de Imam gevierd gaat worden.

Tientallen tafels en honderden mensen komen samen om afscheid te nemen van de Imam en met elkaar de avondmaaltijd te gebruiken. Opvallend is de onderlinge hartelijkheid en ook nu weer is ook mijn ontvangst zeer gastvrij. Diverse mensen komen me welkom heten en schudden me de hand. Veel toespraken/bedankjes waar ik niets van versta, maar ik vermaak me prima. Senol vertaalt ondertussen het e.e.a. en vooral de toespraak van de Imam zelf mag er zijn. Geen “haatpreek”, zoals dit soms wordt afgeschilderd in de media, maar een oproep tot verbroedering met Nederlanders. Het valt hem op dat er zo weinig Nederlanders in de zaal zitten. Hij vraagt de jongeren: “Hoe kan dat nu? Jullie zijn samen opgegroeid en toch hebben jullie weinig Nederlandse vrienden uitgenodigd om met ons te eten”

Ik zie dat het bijna 21.16 uur is en dan begin ik toch wel zin in eten en drinken te krijgen! Het eten staat ondertussen al (gedeeltelijk) op tafel. Waarschijnlijk om ons nog een beetje meer te testen? 🙂 Als de tijd daar is, eet je eerst een dadel en pak je wat water, waarmee je aangeeft dat het vasten voor deze dag is afgelopen. En dan voordat we echt gaan eten, gaan we eerst bidden. Ergens boven in een zaaltje moet er om de beurt gebeden worden. Het mooie is dat het gebed altijd hetzelfde is en dat dus eigenlijk iedereen het gebed kan leiden. De oom van Senol leidt ons. Terug beneden eten we eindelijk onze maaltijd. Na de maaltijd wordt er warm afscheid genomen en ontvang wederom diverse uitnodigingen om eens thee te komen drinken of het Suikerfeest bij te wonen.

Al met al een zeer mooie ervaring om eens letterlijk in de keuken van moslims te mogen kijken en te realiseren hoe belangrijk hun religie voor hen is. Ik heb deze dag niet meegedaan omdat ik van plan ben Moslim te worden. Maar wel om de Islam beter te begrijpen en ik vind het mooi om te zien hoe mensen op intense manier hun geloof kunnen uiten. De kracht hiervan is soms ook meteen hun zwakte. Omdat moslims  hun religie zo intens beleven, heeft men nogal eens de neiging te denken dat dit de enige weg naar God is. Maar zoals je zelf respect wil hebben voor jouw manier van het beleven van je religie; zo zou je dat ook moeten hebben als mensen een andere weg naar God kiezen. Uiteindelijk gaat het erom dat we vooral moeten kijken naar dat wat ons verbindt en niet waarin we verschillen van opvattingen. Als we hierin ‘gelijk’ willen hebben, dan kunnen we nog honderden jaren oorlogen voeren. Maar alle religies zijn het over één ding eens; en zelfs atheïsten zullen dit onderschrijven; liefde is de kracht die ons kan verbinden. En verbinding is hard nodig in onze huidige wereld.

Of Nederlanders het nu leuk vinden of niet; binnen twintig jaar is twintig procent van onze medelanders van niet westerse afkomst en grotendeels Moslim. Het is uiterst zinnig, zo niet noodzakelijk, om van beide kanten te kijken, hoe we met respect voor elkaars overtuigingen, samen kunnen leven en elkaar de hand kunnen reiken. In plaats van te hameren op verschillen en ons tegen elkaar uit laten spelen door mensen die dit uit angst en voor eigen gewin doen. Ik hoop dat de handreiking tussen Senol en mij wordt opgepikt en dat we allemaal eens iets verder kijken dan onze (media)neus lang is… Het is hoog tijd dat we echt gaan verbroederen; van allebei de kanten.

Peter Verbeek

Categorieën: Internet