Tekst: Samira Bourhaleb -Toub

Momenteel kun je geen krant of website openen of er iets is over voeding, diëten, overgewicht, of allergieën te lezen. Heb jij je ooit afgevraagd wat voeding voor je betekent? Eet jij alleen omdat het moet? Of omdat het eten in gezelschap van anderen een sociale functie heeft?Er zijn genoeg mensen die eten zonder er bij stil te staan wat voor hen betekent. Voor de een is voeding de normaalste zaak van de wereld voor de ander een probleem geworden, vooral lichamelijk.

Voeding is noodzakelijk:

  • … omdat je voldoende energie nodig hebt om de dag goed door te komen. Heel veel klachten, zoals duizeligheid, moeheid, enhoofdpijn kunnen ontstaan omdat het lichaam niet voldoende energie binnen krijgt. Je lichaam heeft voor onder andere de werking van de hersenen, het hart, de ademhaling en de spijsvertering en ook nog eens voor de activiteiten die je dagelijks doet, zoals lopen, sporten, enzovoorts. Om dat allemaal op gang te houden, heb je voldoende bagage nodig. Ik heb het dan over de drie brandstoffen: koolhydraten, vetten en eiwitten.
  • … omdat bouwstoffen zoals eiwitten, water en bepaalde mineralen essentieel zijn voor een goede gezondheid. Denk hierbij aan de opbouw van het lichaam tijdens de groei. Het lichaam moet bovendien steeds nieuwe cellen of weefsels aanmaken.
  • … omdat het lichaam zich moet beschermen tegen ziekten. Zie het als een huis dat een goede fundering nodig heeft, wil het goed bestand zijn tegen welke windstoten dan ook. Vitaminen, mineralen en water zijn beschermende stoffen. Vooral hart- en vaatziekten en kanker zijn ziekten waarbij op het moment veel onderzoek gedaan wordt naar de invloed van voeding als beschermende factor. Met name wordt er gekeken naar vitamine A, C en E. Zij fungeren als antioxidanten.

Overdaad schaadt

Voor alles geldt: niet te veel, maar ook niet te weinig. Neem als voorbeeld vitaminen: een tekort aan vitaminen kan veel gezondheidsklachten geven, zoals sufheid, haaruitval, lage weerstand, droge huid, blindheid, tandvleesbloedingen, et cetera. Maar te veel van bepaalde vitaminen levert evenmin altijd voordeel op voor de gezondheid. Zo is bekend dat extra vitamine C niet altijd gepaard gaat met minder verkoudheid en te veel vitamine A kan oogschade als gevolg hebben. Zeker voor zwangere vrouwen is te veel vitamine A niet gewenst. Zeker ook voor deVoor vetten en koolhydraten geldt dat zowel tekort als overdaad niet gewenst zijn. Vet lijkt voor veel mensen taboe, maar vet hebben we ook nodig. Alleen is de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft kleiner dan bijvoorbeeld bij koolhydraten.

Koolhydraten zijn onze brandstof, vergelijkbaar met benzine/diesel voor een auto. Met name onze hersenen kunnen niet zonder koolhydraten.

Eiwitten worden in eerste instantie liever niet gebruikt als brandstof, omdat ze ook een opbouwende functie hebben.

Eten is gezellig

Naast de biologische functie van voeding is er een psychologische en sociale functie. Dat we eten heeft niet alleen te maken met onze gezondheid, maar ook met het culturele erfgoed waaraan we onze identiteit ontlenen.

Dat iemand iets eet of drinkt, heeft bovendien vaak te maken met hoe die persoon zich op dat moment voelt. Zo heb je mensen die meer gaan eten of juist helemaal niet, wanneer zij niet lekker in hun vel zitten. Niet alleen een slechte stemming kan invloed hebben op je eetgedrag, ook een goede stemming.